De jongen die wilde mislukken is mijn eerste non-fictie boek. Het kwam in maart 2019 uit bij Querido.

Achterflaptekst: Met het vwo-diploma en een toelatingsbewijs voor het conservatorium op zak pleegt Thomas met drie vrienden in de zomer van 1994 een reeks gewapende overvallen in en rondom Arnhem. Hij is de blanke slimmerd in een Marokkaans-Turkse jeugdbende. Ze lopen tegen de lamp. Na een gevangenisstraf krijgt Thomas zijn leven weer op de rails. Als Angela Wals hem leert kennen, is hij een succesvol muzikant.
Tijdens hun verliefdheid biecht hij zijn criminele carrière aan haar op. Na de verbazing volgt de fascinatie. Hoe zag dat eruit: Thomas, dreigend met een bivakmuts op en zwaaiend met een wapen bij een benzinepomp? Maar zijn herinneringen aan de overvallen bevatten hiaten. Angela Wals traceert zijn vroegere vrienden, reconstrueert de overvallen en zoekt de slachtoffers op. Thomas heeft het nooit over ze, maar denken zij twee decennia later nog wel eens aan hem? En ze mist iets bij Thomas: spijt.

Media

Carolina Lo Galbo interviewde me in het laatste seizoen van VPRO Boeken.

  • Kreeg vier ballen van NRC! –> ‘De jongen die wilde mislukken, de geslaagde weerslag van Wals’ onderzoek, gaat het over schuld en schade, maar vooral ook over de werking van het menselijke geheugen.’ En ik haalde de top 39 ‘Goede boeken om deze zomer te lezen.’
  • Trouw gaf De jongen die wilde mislukken een mooie plek in de rubriek ‘Vandaar dit boek‘.
  • In de archiefkast van de Volkskrant legde Laura van der Haar mij het vuur aan mijn schenen voor de podcast het Volkskrantgeluid.
  • Eric van der Vegt maakte dit goed gelukte artikel, mét een van de slachtoffers, voor de Gelderlander.
  • Kees Crone, chroniqueur van Arnhem, schreef een lovende recensie over het boek: ‘Angela Wals’ literaire non-fictie boek De jongen die wilde mislukken, is stilistisch sterk.’
  • Eerste druk is uitverkocht!
  • En het boek kreeg een prach-tig podium in Volkskrant Magazine. Mijn gezicht haalde pagina 1 van de krant en het gezicht van mijn vriend haalde (bijna) de cover van het Magazine.